czwartek, 3 marca 2016

Najlepsze wegańskie kotleciki z czerwonej soczewicy, kalafiora i marchewki.

Najlepsze wegańskie kotleciki z czerwonej soczewicy, kalafiora i marchewki.



Składanki (4 porcje)
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 duże marchewki
- 1 mały kalafior
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki (lub więcej)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- oliwa

Soczewicę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Warzywa myjemy, kalafiora dzielimy na różyczki, marchewkę ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa oraz czosnek w łupince, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. 
Wszystkie składniki wraz z obranym czosnkiem, przekładamy do dużej miski i miksujmy blenderem na gładką masę. Dodajemy mąkę, przyprawy, sos sojowy i dokładnie mieszamy.
Formujemy kotleciki, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem (200 stopni ). Pieczemy do momentu zarumienienia.
Przykładowe podanie: opiekane ziemniaczki z buraczkami.
Share:

4 komentarze: