poniedziałek, 1 lutego 2016

Zupa z czerwonej soczewicy w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej.

Zupa z czerwonej soczewicy w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej.


Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 szklanki wody
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- curry
- kumin
- mleczko kokosowe lub śmietana
- sól
- koperek

W garnku gotujemy wodę, wrzucamy soczewicę. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę. Gdy cebula jest już miękka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i przyprawy. Wszystko smażymy przez 2 minuty, następnie miksujemy blenderem. Dodajemy do ugotowanej soczewicy, mieszamy, jeżeli zupa jest za gęsta to dodajemy wodę. Doprawiamy do smaku, dolewamy mleczko kokosowe (jeżeli dodajemy śmietanę należy to zrobić dopiero podczas nakładania). Posypujemy koperkiem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz