sobota, 23 stycznia 2016

Życie bez mięsa, seitan z makaronem ryżowym.

Życie bez mięsa, seitan z makaronem ryżowym.


Seitan czyli "chińskie mięso" bez mięsa, idealne dla wszystkich vege.

Składniki na seitan (3-4 osoby):
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 litra zimnej wody

Bulion:
- 1 kostka warzywna
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- słodka papryka
- kolendra
- sól

Makaron:
- 150 g makaronu ryżowego
- 3 garści różyczek z kalafiora
- 1 cebula
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1/2 limonki
- 1-2 łyżeczki miodu
- imbir w proszku
- 1-2 łyżeczki kurkumy
- olej
- sól
- szczypiorek

Z mąki i wody zagniatamy ciasto, formujemy kulę. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie musimy wypłukać skrobię poprzez zalewanie ciasta zimną wodą (umieszczonego w misce) i wyrabiania. Czynność tą powtarzamy do momentu zmiany koloru i konsystencji wody (z mlecznej na bardziej płynną i jasną ), zmniejszenia objętości ciasta ( z 1 kg zostanie nam około 300 g ) oraz zmiany koloru na lekko żółty. Gluten (bo właśnie to nam się wytworzyło ) dzielimy na 3 kule i gotujemy w dobrze doprawionym bulionie, ja wykorzystałam: kostkę warzywną, 2-3 łyżki sosu sojowego, jedna marchewka pokrojona w talarki, 3 ząbki czosnku, sól, słodką paprykę, kolędrę i wodę tak, aby pokrywała "mięso". Gotujemy przez 40 minut. Teraz nasz seitan możemy upiec lub usmażyć, w całości lub w kawałkach. Ja pokroiłam w paseczki, obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam.

W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron, przykrywamy, zdejmujemy w ognia i czekamy 4 minuty. W tym czasie gotujemy soczewicę i kalafior al dente. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, imbir i kurkumę. Całość mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliła, wrzucamy kalafior, soczewicę i wlewamy sos ( wymieszany sos sojowy, limonka, miód). Smażymy, następnie dodajemy makaron, dokładnie mieszamy, czekamy aż sos zgęstnieje, próbujemy i doprawiamy solą ewentualnie miodem.
Podajemy ze szczypiorkiem i seitanem


3 komentarze:

  1. Wypłukiwałam kiedyś mąkę w ten sposób, ta gumiasta kulka, która się utworzyła, nie wygląda zbyt smakowicie ;) Jak to smakuje...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaje, że po samym płukaniu nie wygląda to ciekawie, ale po ugotowaniu w doprawionym bulionie, przypomina mięso. Dla mnie, dla osoby nie jedzącej mięsa jest pycha.

      Usuń
    2. Może kiedyś się odważę ;)

      Usuń