wtorek, 15 grudnia 2015

Hasselback Potatoes czyli ziemniaki pieczone po szwedzku.

Hasselback Potatoes czyli ziemniaki pieczone po szwedzku.

Składniki:
- 7 ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa do ziemniaków
- tymianek
- sól
- pieprz
- olej

Sos:
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- 5 rzodkiewek
- koperek
- sól
- pieprz

Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie bierzemy ostry nóż i nacinamy jak najgłębiej, uważając żeby się nie rozleciały (ja osobiście pomagałam sobie łyżką na której układałam ziemniaki i przecinałam do momentu zetknięcia a krawędzią). Teraz wszystkie dokładnie naoliwiamy, przyprawiamy, wkładamy plastry czosnku między nacięcia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) z termoobiegiem na 30 minute. Po upływie czasy, ziemniaki wyjmujemy, jeszcze raz nacieramy olejem, solimy i znowu wstawiamy do piekarnika na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos, rzodkiewkę szatkujemy na tarce o średnich oczkach, koperek siekamy i całość mieszamy z jogurtem oraz przyprawiamy
.
Gotowe ziemniaki polewamy sosem i podajemy.


0 komentarze:

Prześlij komentarz