Kurczak w winie i tymianku.
Składniki (dla 4 osób)
- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- tymianek (użyłam suszonego)
- pieprz
- słodka papryka
- sól
- oliwa z oliwek
- pestki dyni
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kroimy w plasterki. Wkładamy do miski i marynujemy w oliwie z oliwek, tymianku, słodkiej papryce, soli oraz pieprzu. Zostawiamy na minimum 30 minut. Wino z dodatkiem cukru i miodu gotujemy przez 20 minut. Rozgrzewamy patelnie (bez dodatku tłuszczu) i podsmażamy partiami mięso (tak aby się usmażyła a nie ugotowało), gdy sie zarumieni z obu stron, zdejmujemy z patelni. Do podsmażonych plastrów kurczaka wrzucamy dwa ząbki czosnku a następnie wlewamy wino, chwilę dusimy i podajemy. Na koniec posypujemy pestkami dyni.
0 komentarze:
Prześlij komentarz