Risotto z łososiem i awokado
Składniki:
- 1 filet z łososia
- 3/4 szklanki ryżu
- bulion (około dwóch szklanek)
- 1 awokado
- 2 dojrzałe gruszki
- parmezan
- 1 papryka
- 1/2 cebuli
- sól
-pieprz
- słodka papryczka
Z łososia zdejmujemy skórę, kroimy na kosteczki i marynujemy w oliwie, pieprzu, słodkiej papryczce i soli (odstawiamy na około 15 minut). Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maślę aż się zeszkli, następnie dodajemy ryż. Smażymy jakieś 5-6 minut i dolewamy chochelkę bulionu. Gotujemy cały czas mieszając, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i co jakiś czas dolewamy bulionu ( pamiętając o mieszaniu). Robimy tak do momentu ugotowania ryżu. Na oddzielnej patelni podsmażamy łososia z obu stron ( tak aby w środku był surowy), wrzucamy go wraz z pokrojoną gruszką i awokado do risotto i gotujemy jakieś 5 minut. Na koniec posypujemy parmezanem.
Składniki:
- 1 filet z łososia
- 3/4 szklanki ryżu
- bulion (około dwóch szklanek)
- 1 awokado
- 2 dojrzałe gruszki
- parmezan
- 1 papryka
- 1/2 cebuli
- sól
-pieprz
- słodka papryczka
Z łososia zdejmujemy skórę, kroimy na kosteczki i marynujemy w oliwie, pieprzu, słodkiej papryczce i soli (odstawiamy na około 15 minut). Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maślę aż się zeszkli, następnie dodajemy ryż. Smażymy jakieś 5-6 minut i dolewamy chochelkę bulionu. Gotujemy cały czas mieszając, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i co jakiś czas dolewamy bulionu ( pamiętając o mieszaniu). Robimy tak do momentu ugotowania ryżu. Na oddzielnej patelni podsmażamy łososia z obu stron ( tak aby w środku był surowy), wrzucamy go wraz z pokrojoną gruszką i awokado do risotto i gotujemy jakieś 5 minut. Na koniec posypujemy parmezanem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz