środa, 17 kwietnia 2013

Leczo po mojemu.

Leczo po mojemu.
Prawdziwe leczo pochodzi z Węgier i charakteryzuje sie bogactwem ostrych smaków oraz wyrazistych zapachów w jego skład wchodzi cebula, papryka, pomidory, kiełbasa, przyprawy. 
Ja dziś przygotowałam leczo po mojemu z dodatkiem cukinii.

Składniki:

- kiełbasa
- 2 czerwone papryki
- puszka pomidorków
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- chilli
- sól
- pieprz


Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, podsmażamy i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojona w paseczki paprykę wraz z czosnkiem, czekamy aż papryka zrobi się miękka. W kolejnym etapie dodajemy pokrojona w grubą kosteczkę cukinie, mieszamy i gotujemy dalej, po upływie 8 minut wrzucamy pomidorki, doprawiamy i gotujemy aż do miękkości warzyw.
Podajemy z chlebkiem

4 komentarze:

  1. Piszę się na to kolorowe i pyszne leczo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. juz nie mogę się doczekać polskich warzyw, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama robi podobne :) tylko zamiast pomidorów w puszki używa świeżych, ale zbyt dojrzałych pomidorów. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robie bardzo podobne :) Pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń