Leczo po mojemu.
Prawdziwe leczo pochodzi z Węgier i charakteryzuje sie bogactwem ostrych smaków oraz wyrazistych zapachów w jego skład wchodzi cebula, papryka, pomidory, kiełbasa, przyprawy.
Ja dziś przygotowałam leczo po mojemu z dodatkiem cukinii.
Składniki:
- kiełbasa
- 2 czerwone papryki
- puszka pomidorków
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- chilli
- sól
- pieprz
Kiełbasę kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, podsmażamy i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojona w paseczki paprykę wraz z czosnkiem, czekamy aż papryka zrobi się miękka. W kolejnym etapie dodajemy pokrojona w grubą kosteczkę cukinie, mieszamy i gotujemy dalej, po upływie 8 minut wrzucamy pomidorki, doprawiamy i gotujemy aż do miękkości warzyw.
Podajemy z chlebkiem
Piszę się na to kolorowe i pyszne leczo:)
OdpowiedzUsuńjuz nie mogę się doczekać polskich warzyw, pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMoja mama robi podobne :) tylko zamiast pomidorów w puszki używa świeżych, ale zbyt dojrzałych pomidorów. Pyszne!
OdpowiedzUsuńRobie bardzo podobne :) Pysznosci:)
OdpowiedzUsuń