Naleśniki z żurawiną
Nie ma to jak bardzo późna kolacja.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 60g masła
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki soku z ananasa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- puszka ananasów
- puszka ananasów
- 1/3 szklanki cukru pudru
- suszona żurawina
- olej do smażenia
Na patelni rozpuszczamy a następnie ostudzamy masło. Dwa żółtka, mąkę, mleko, sok z ananasów, masło oraz cukier mieszamy na jednolitą mase. W oddzielnej miseczce ubijamy białka na sztywno a następnej delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Wsypujemy suszoną żurawinę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki. Podajemy z kawałkami ananasa i słodką śmietaną.
Smacznego.
Idealane na śniadanko;)
OdpowiedzUsuńNa weekendowe pózne śniadanie jak znalazł! Bardzo fajne połączenie smaków ;-)
OdpowiedzUsuń