czwartek, 12 stycznia 2012

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów





Dzisiaj przedstawie wam mój przepis na pyszną pomidorową.

Składniki:
- 2 litry wody
- 2 nóżki kurczaka (lub inne mięso)
- 6 dużych pomidorów
- 2 cebule
- włoszczyzna
- liść laurowy
- śmietana 12%
- koncentrat pomidorowy
- imbir
- sól
- pieprz
- cukier
- słodka papryka

Na początku należy ugotować wywar, do zimnej wody wkładamy umyte mięso, gdy woda zacznie się gotować dodajemy włoszczyzne, liść laurowy i jedna cebule. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około godziny ( lub dłużej) aż nasz wywar nabierze smaku. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w paseczki cebule i czekamy aż sie zarumieni. Następnie sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy na patelnie, dodajemy (według uznania) sól, pieprz, cukier, słodka papryka oraz imbir. Czekamy aż powstanie jednolita masa. Gotowe pomidorki przekładamy do sitka i przelewamy do miseczki tak aby nie przedostały się pestki, gdy nam się uda zawartość miski wlewamy do garnka z wywarem. Doprawiamy do smaku ( ja osobiście dodaje wiecej cukru) jeżeli zupa jest za mało wyrazista ( wszystko zależy od proporcji) należy dodać troche koncentratu. Do naszej zupki możemy ugotować ryż lub makaron pamiętamy również o śmietanie. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz