Leczo z białą kiełbasą
Składniki:
- 4 małe kawałki białej kiełbasy
- 2 cukinie
- 3 papryki
- 5 pomidorów
- 0,5kg pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- ryż
- słodka papryka w proszku
- pieprz
- sól
- cukier
- oregano
Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w plasterki którą następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie, po chwili dodajemy dwa ząbki czosnku. Gdy kiełbaska sie ładnie zarumieni dodajemy pokrojoną w paseczki papryke (może byc jedna żółta aby nasza potrawa wygladała bardziej apetycznie) oraz pieczarki. Wszystko dusimy przez jakis czas aby warzywa troche zmiękły. W tym czasie parzymy pomidory oraz obieramy ze skórki i kroimy cukinie. Pamiętamy aby dodać cukinię w odpowiednim momencie tak aby sie nie rozgotowała! gdy już to zrobimy po chwili dodajemy nasze pomidorki (pokrojone w kostkę) oraz czosnek. Wszystko razem dusimy aż nasze leczo stworzy idealna konsystencje. Teraz ostatni ale jakże ważny krok doprawianie. Troche soli, pieprzu, cukru, oregano oraz papryczki, kosztujemy i jemy! Jako dodatek można ugotować ryż lub zjeść ze świeżym chlebem.
SMACZNEGO!
- 2 cukinie
- 3 papryki
- 5 pomidorów
- 0,5kg pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- ryż
- słodka papryka w proszku
- pieprz
- sól
- cukier
- oregano
Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w plasterki którą następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie, po chwili dodajemy dwa ząbki czosnku. Gdy kiełbaska sie ładnie zarumieni dodajemy pokrojoną w paseczki papryke (może byc jedna żółta aby nasza potrawa wygladała bardziej apetycznie) oraz pieczarki. Wszystko dusimy przez jakis czas aby warzywa troche zmiękły. W tym czasie parzymy pomidory oraz obieramy ze skórki i kroimy cukinie. Pamiętamy aby dodać cukinię w odpowiednim momencie tak aby sie nie rozgotowała! gdy już to zrobimy po chwili dodajemy nasze pomidorki (pokrojone w kostkę) oraz czosnek. Wszystko razem dusimy aż nasze leczo stworzy idealna konsystencje. Teraz ostatni ale jakże ważny krok doprawianie. Troche soli, pieprzu, cukru, oregano oraz papryczki, kosztujemy i jemy! Jako dodatek można ugotować ryż lub zjeść ze świeżym chlebem.
SMACZNEGO!
0 komentarze:
Prześlij komentarz