poniedziałek, 19 września 2016

Risotto z dynia i suszonymi pomidorami.

Risotto z dynią i suszonymi pomidorami.



Składniki:
- 3/4 szklanki ryżu do risotto
- 700-800 ml bulionu warzywnego
- 1/2 dyni Hokkaido
- 1 czerwona cebula
- malutki słoik suszonych pomidorów
- pestki dyni
- parmezan
- sól
- chilli w proszku
- olej
- łyżka masła

Z dyni usuwamy skórkę (w przypadku hokkaido nie jest to konieczne), kroimy na pół i w kosteczkę. Cebulę podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, następnie dodajemy dynię i ryż. Całość mieszamy i czekamy, aż ryż zrobi się szklisty. Gdy to nastąpi, nasze risotto stopniowo zalewamy bulionem (po jednej chochelce), delikatnie mieszając czekamy, aż płyn odparuje i dolewamy kolejną łyżkę. Czynność powtarzamy do osiągnięcia ryżu al dente.
Na koniec dodajemy masło, pokrojone w plasterki suszone pomidory, pestki dyni, chilli oraz parmezan (w razie potrzeby doprawiamy solą).

*w efekcie końcowym, dynia ma być miękka, aby jej aromatem przeszło całe risotto

Smacznego!
Share:

3 komentarze:

  1. Jestem bardzo ciekawa jak to risotto smakuje. Na dodatek dynia. Coś cudownego! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne połaczenie smaków, uwielbiam dynię

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, takie risotto to aj bym mogła jeść i jeść... :)

    OdpowiedzUsuń