środa, 23 marca 2016

Wegańskie burgery z ciecierzycy na placku z kaszy jaglanej.

Wegańskie burgery z ciecierzycy na placku z kaszy jaglanej.



Burgery (4)
- 1 puszka ciecierzycy
- 1-2 marchewki ( w zależności od wielkości)
-1/2 dużej czerwonej cebuli
- natka pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz 
- olej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej

Placki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- zioła prowansalskie
- sól
- 1-2 łyżki mąki

 Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Kasze płuczemy i gotujemy według wskazówek na opakowaniu ( osobiście zawsze daje 2x więcej wody i gotuje pod przykryciem). 
Ciecierzycę (należy dokładnie opłukać), marchewkę startą na tarce oraz cebulę, miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszam. Formujemy burgery i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. 
Lekko ostudzoną kaszę mieszamy z pozostałymi składnikami, formujemy placki i układamy obok warzywnych kotletów. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (termoobieg) następnie obracamy i pieczemy kolejne 10 minut. 
Podajemy z sałatą, pomidorem, cebulą oraz ketchupem (ekologicznym) i dobrą musztardą.
Smacznego!



Share:

1 komentarz: