czwartek, 7 stycznia 2016

100% wegańskie kotlety z fasoli i zielonego groszku.

100% wegańskie kotlety z fasoli i zielonego groszku.


Składniki (10 sztuk):
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- natka pietruszki
- 2 szklanki zielonego groszku (mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3/4 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni bez termoobiegu. W misce od blendera umieszczamy fasole, 1 szklankę groszku, czosnek, natkę oraz olej i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy resztę groszku, sos sojowy, sól, pieprz, dokładnie mieszamy i próbujemy. W ostatnim etapie do naszej masy wsypujemy bułkę tartą, mieszamy i formujemy kotlety (jeżeli za bardzo się kleją należy dodać więcej bułki). Wstawiamy je do piekarnika na papierze do pieczenia, po 20 minutach przewracamy na drugi bok i pieczemy kolejne 15-20 minut już na termoobiegu.

Idealnie sprawdzą się jako vege burgery z sosem pomidorowym.
Share:

1 komentarz: