poniedziałek, 21 września 2015

Zapiekanka z ziemniakami i botwinką.

Zapiekanka z ziemniakami i botwinką.

Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 5 botwinek (bez liści)
- 1 czerwona cebula
- 2 opakowania anchois 
- 300 ml śmietany 12%
- ser feta
- sól
- pieprz czosnkowy

Ziemniaki oraz botwinkę dokładnie myjemy. Warzywa kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy wraz z anchois do miski, zalewamy śmietaną, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Następnie całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy 1/3 szklanki wrzątku i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni). Pieczemy około 50 minut, po wyjęciu z piekarnika, zapiekankę obficie posypuj serem feta.
Idealna jako dodatek do dań lub sama.

Share:

sobota, 19 września 2015

Wegańskie brownie z przepisu "Jadłonomia"

Wegańskie brownie z przepisu "Jadłonomia"

Przepis ze strony "Jadłonomia" z małymi modyfikacjami.

 Składniki :
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki wody
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki sody
- 8 płaskich łyżek kakao
- 120 g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka cukru białego
- 6 łyżek oleju
- 1/3 szklanki orzechów włoskich

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Do miseczki wsypujemy 3 łyżki siemienia lnianego i zalewamy wodą. W tym czasie, w drugiej misce mieszamy mąkę oraz sodę, A w trzeciej misce łączymy rozdrobnioną czekoladę, kakao, sól i wlewamy gorącą wodę, mieszamy do momentu rozpuszczenia się składników. Następnie dodajemy cukier, siemię lniane, drobno pokrojone orzechy oraz olej, całość miksujemy blenderem. Na koniec mąkę z sodą przesypujemy do czekoladowej masy i mieszamy łyżką (ewentualnie rękami z odrobiną oliwy). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy ciasto. Wkładamy do piekarnika na około 18 minut.

Share:

niedziela, 6 września 2015

Spaghetti aglio olio peperoncino czyli sekret tkwi w prostocie.

Spaghetti aglio olio peperoncino czyli sekret tkwi w prostocie.

Składniki (na 2 osoby):
- 250 g makaronu np. spaghetti
- 5 ząbków czosnku
- 2 suszone peperoncino
- oliwa
- natka pietruszki
- sól

W dużym garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron al dente. Czosnek oraz papryczkę drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy. Następnie dodajemy makaron, solimy, dokładnie mieszamy i posypujemy posiekaną pietruszką. Przekładamy na talerz i podajemy!
Smacznego!
Share:

czwartek, 3 września 2015

Tarta ze szpinakiem. i pomidorkami koktajlowymi.

Tarta ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.


Składniki spód ( średnica 31 cm)
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 2/3 kostki masła (kostka 200 g)

Mieszamy mąkę, jajka i sól następnie dodajemy pokrojone w kosteczki masło i szybko zagniatamy (jeżeli mamy mikser to możemy go wykorzystać do tej czynności) Ciasto rozprowadzamy na specjalnej formie do tart (osobiście polecam z ikei), nakłuwamy wykałaczką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 25 minut ( do momentu zarumienienia).
Następnie odstawiamy do przestygnięcia.

Składniki góra:
- 200 g śmietany
- 80 ml maślanki
- 100 g mascarpone
- 3 jajka
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- pomidorki koktajlowe (według uznania)
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Szpinak rozmrażamy kilka godzin wcześniej lub wstawiamy w sitku na gotującą się wodę, odsączamy. Mieszamy dokładnie śmietanę, maślankę, mascarpone, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Następnie delikatnie mieszając dodajemy szpinak i wylewamy masę na  spód. Pomidorki kroimy na połówki i układamy według naszej inwencji twórczej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 30 minut, należy zaglądać i sprawdzać czy masa jest już zwarta.


Share:

środa, 2 września 2015

Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych.

Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych.


Składniki (3-4 osoby)

- podwójna pierś z kurczaka
- paczka płatków kukurydzianych
- szklanka maślanki
- 2 jajka **
- sól
- oliwa

Pierś dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w  poprzek na plastry i wrzucamy do miseczki. Całość doprawiamy solą, zalewamy jedną szklanką maślanki i wstawiamy do lodówki na minimum 15 minut (najlepiej na godzinę). W tym czasie płatki przesypujemy do szczelnej siateczki, rozdrabniamy i przesypujemy na talerz, jajka umieszczamy w miseczce i roztrzepujemy. Kurczaka wyjmujemy z lodówki, na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Maczamy kawałki mięsa w jajku, następnie płatkach i wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu uzyskania złocistego koloru.

** Osobiście uważam, ze spokojnie można pominąć jajka, ale że drugiemu domownikowi bardzo zależało na tym składniku to umieściłam go w przepisie :)
Share: