piątek, 24 lipca 2015

JAK TO SIĘ ROBI - ciasto na pizze.

JAK TO SIĘ ROBI - ciasto na pizze.

Zarówno ja jak i 80% społeczeństwa robi je na oko, twierdząc, że nie ma nic łatwiejszego, a wcale tak nie jest. Aby stworzyć idealne ciasto na pizze trzeba stosować się do kilku zasad, które pominięte sprawią, że za każdym razem nasze ciasto będzie inne.
Puszysta czy cienka? Samo rozwałkowanie ciasta nie pomoże, co ma wpływ na jego konsystencje? Proporcje soli do cukru oraz rodzaj mąki. Jeżeli chcemy osiągnąć puszyste ciasto musimy pamiętać że sól hamuje rozprzestrzenianie się drożdży a cukier je wspomaga, dlatego oczekując ciasta puszystego musimy dodać więcej cukru a mniej soli oraz kupić mąkę drobno zmieloną np. białą mąkę o typie 450. Większa ilość wody spowoduje lepsze rozprzestrzenienie drożdży a co za tym idzie, ciasto bardziej wyrośnie (zawsze dodajemy ciepłą wodę)
Chrupiąca czy nie? Jeżeli lubimy ciasto bardziej kruche, należy dodać więcej oleju, którym możemy również rozsmarować brzegi ciasta.
Drożdże suche czy świeże? I tu znowu zależy co lubimy, jeżeli chcemy pizze puszystą, lepiej zaopatrzyć się w drożdże świeże.
Czas i temperatura pieczenia zależy od naszych własnych upodobań. Dlatego polecam eksperymentować, każdy lubi co innego.
Share:

poniedziałek, 20 lipca 2015

Mięsne pierożki dim sum.

Mięsne pierożki dim sum.


Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli

Farsz:
- 350 g mięsa wołowego mielonego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 100 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz

Składniki na ciasto zagniatamy przez około 4 minut do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Pieczarki myjemy, obieramy i szatkujemy na drobne kawałki, dodajemy do mięsa wraz z czosnkiem i przyprawiamy. Zagniatamy, następnie rozwałkowujemy ciasto na cienkie plastry, dzielimy na kwadraty 7x7 cm, farsz układamy na środku, zbieramy boki ciasta do środka i delikatnie sklejamy. Specjalny koszyczek do gotowania możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub warzywami np. marchewką, pieczarkami czy groszkiem. Pierożki układamy, zamykamy i wstawiamy na garnek z gotującą się wodą. Gotujemy przez około 8 minut. 

Podajemy z sosem np. sojowym.


Share:

czwartek, 16 lipca 2015

JAK TO SIĘ ROBI - co zaczynamy gotować w zimnej a co w gorącej wodzie.

JAK TO SIĘ ROBI - co zaczynamy gotować w zimnej a co w gorącej wodzie.

Kierując się logiką, duże warzywa powinniśmy wrzucać do zimnej wody. 

Czemu?

Jeśli wrzucimy coś dużego do wrzątku, zewnętrzne warstwy ugotują się szybciej niż wewnętrzne np. buraki czy ziemniaki
Zielone warzywa - powinny być gotowane szybko dlatego wrzucamy je do wrzątku
Mięso - jeżeli chcemy zachować jego aromat, należy włożyć do wrzątku, natomiast jeżeli aromat ma przejść do płynu wkładamy je do zimnej wody tak jak w przypadku rosołu.
Jajka - w tym wypadku zależy co chcemy osiągnąć. zanurzając je we wrzącej wodzie, białko ugotuje się szybciej, dzięki czemu łatwiej możemy osiągnąć wymarzoną konsystencje żółtka.
Share:

wtorek, 14 lipca 2015

JAK TO SIĘ ROBI - Olej vs masło

Ruszamy z nowym działem na blogu.

Jak to się robi.

Olej vs masło

Ile razy każdy z nas usłyszał, aby dodać olej do masła, co pozwoli podgrzać je do wyższej temperatury? 

Nic bardziej mylnego, masło przypala się ponieważ przypalają się zawarte w nim białka, jedynym sposobem na zwiększenie temperatury jest ich usunięcie.

Jak to zrobić?
1. Masło wrzucamy do rondelka, stawiamy na średnim ogniu, podgrzewamy aż powstała piana zacznie opadać.
2. Masło powinno przybrać postać brązowego płynu z białymi płatkami, kiedy zaczną brązowieć i przywierać do rondelka, należy szybko zdjąć z gazu, a najlepiej zanurzyć garnek w zimnej wodzie.
3. Teraz wystarczy przesączyć masło przez gęste sitko i gotowe. Uzyskaliśmy klarowane masło.
Share:

poniedziałek, 13 lipca 2015

Gruzińskie bakłażany czyli bakłażan faszerowany pastą z orzechów.

Gruzińskie bakłażany czyli bakłażan faszerowany pastą z orzechów.


Składniki (12 sztuk):
- 1 duży bakłażan
- szklanka orzechów włoskich
- 2 gałązki świeżej kolendry
- garść świeżej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 granatu
- ciepła woda
- sól
- pieprz

Bakłażana myjemy, kroimy na cienkie plasterki około 2-3 mm, solimy i odstawimy. Następnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy plastry po 2 minuty z każdej strony. W tym czasie robimy pastę. Orzechy, kolendrę, natkę i czosnek blenderujemy, dodajemy wodę, sól oraz pieprz i mieszamy. Ostygnięte i osuszone plastry smarujemy łyżeczką pasty i zawijamy.
 Całość obsypujemy granatem i natką pietruszki.


Share:

czwartek, 9 lipca 2015

Sezon na bób czyli lekki obiad

Sezon na bób czyli lekki obiad.

Składniki (na dwie osoby):
- 300 g bobu
- 60 g rukoli
- 10 pomidorków daktylowych
- 1 kalarepa
- 2 garści fistaszków

Sos:
- 1 czubata łyżka sera ricotta
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sos z cytryny
- sól
- pieprz

Bób gotujemy w osolonej wodzie al dente. Rukole myjemy, pomidorki kroimy na połówki, kalarepę kroimy w kostkę i wraz z orzeszkami oraz obranym bobem łączymy wszystkie składniki. Dodajemy sos, dokładnie mieszamy i podajemy.
Share:

środa, 8 lipca 2015

Pulpety z płatkami owsianymi, bez jajek i bułki tartej.

Pulpety z płatkami owsianymi, bez jajek i bułki tartej.


Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 małe marchewki
- garść pietruszki
- 2 male ząbki czosnku
- 3 czubate łyżki płatków owsianych
- 150 g mrożonego szpinaku
- 80 g sera ricotta
- sól
- pieprz
- słodka papryka

Płatki zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez chwile na dużym ogniu. Mięso wyrabiamy ze startą marchewką, posiekaną natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wystudzonymi płatkami oraz przyprawami ( sól, pieprz, papryka). Formujemy okrągłe kotleciki, na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy z każdej strony po 3 minuty. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem około 6 minut. W osobnym garnuszku podsmażamy rozmrożony szpinak, zdejmujemy z ognia, dodajemy ricottę i doprawiamy. Pulpety przekładamy do sosu (możemy dodać odrobinę wody jeżeli sos jest zbyt gęsty). Chwile dusimy, sprawdzamy czy pulpeciki są zrobione i podajemy.
Share: