poniedziałek, 6 października 2014

Trochę szarlotka

Trochę szarlotka
Składniki ciasto (2 tartaletki)
- 200 g mąki
- 90 g masła
- 1 żółtko
- 2 czubate łyżki cukru pudru

Nadzienie:
- 3 jabłka
- 1/2 cytryny
- miód (według uznania, osobiście proponuje minimalną ilość ponieważ beza będzie słodka)
- cynamon

Beza:
- 2 białka
- 100 g cukru

Masło kroimy w małe kosteczki, wrzucamy do mąki wraz z cukrem i żółtkiem. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Jabłka kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy miód, cytrynę, cynamon i chwilę smażymy. Formy wykładamy ciastem, nakłuwamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ). W tym czasie ubijamy białka, stopniowo wsypujc cukier (tak aby piana była sztywna). Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i nakładamy farsz z jabłek i przykrywamy ubitymi białkami. Wstawiamy do piekarnika (150 stopni) po około 15 minutach zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy około 45 minut.


Share:

2 komentarze: