wtorek, 7 października 2014

Kurczak w pomidorach.

Kurczak w pomidorach - przepis


Składniki (3 osoby):
- podwójna pierś z kurczaka
- rozmaryn
- słodka papryczka
- oliwa z oliwek
-4 pomidory
- 1/2 brokuła
- 1 ząbek czosnku
- parmezan
- pieprz
- sól

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdą pierś dzielimy na pół, lekko rozbijamy, wrzucamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, rozmaryn, papryczkę i sól. Jeżeli mamy czas to odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Następnie mięso smażymy na suchej rozgrzanej patelni tak aby zarumieniło się z obu stron ( dojdzie w piekarniku). Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W kolejnym etapie smażymy je z oczyszczonymi różyczkami brokuła, czosnkiem, solą i pieprzem (możemy dodać troszeczkę koncentratu aby zagęścić sos). W wytłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy piersi z kurczaka na to  parmezan, pomidory i znowu parmezan. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i zapiekamy przez około 15 minut.
Share:

2 komentarze:

  1. fajny przepis. na pewno kiedys wyprobuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupełnie nowe podejście do kurczaka. Wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń