poniedziałek, 21 października 2013

Wieprzowina po chińsku.

Wieprzowina po chińsku.
Inspiracja z kwestii smaku.

Składniki:
- 200 g polędwicy wieprzowej
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- olej arachidowy 
- sól
- pieprz
- mąka ziemniaczana

Sos
- 3 łyżki cukru
- 1/2 cytryny
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki wody
- 1 płaska łyżeczka chilli w proszku

Mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Polędwice kroimy wzdłuż a następnie w poprzek włókien tak aby powstały cienkie paseczki, całość obtaczamy w soli, pieprzu i mące. Brokuł dzielimy na drobne różyczki i blanszujemy. Marchewkę kroimy wzdłuż na cienkie słupki. Paprykę kroimy w kostkę natomiast czosnek w plasterki. 
Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa. Smażmy przez około 3-4 minuty. Następnie zdejmujemy, dolewamy oleju i smażymy mięso. Gdy się zarumieni z obu stron dodajemy warzywa, dokładnie mieszamy i zalewamy sosem. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ryżem i szczypiorkiem.


Share:

2 komentarze:

  1. Podobają mi się proporcje między mięsem a warzywami :). Smacznie to wszystko wygląda :).

    OdpowiedzUsuń