wtorek, 23 lipca 2013

Zapiekanka z cukinią i ziemniakami.

Zapiekanka z cukinią i ziemniakami.


Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cukinie
- 6 łyżek śmietany
- 100 g serka brie
- 1 jajko
- wędzony łosoś
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- parmezan lub żółty ser
- sól
- pieprz
- świeża bazylia


Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do ziemnej osolonej wody. Zagotowujemy i gotujemy al dente. 
Cukinię ścieramy na tarce o największych oczkach.
 Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukinię, lekko podsmażamy i dodajemy śmietanę oraz serek. Gotujemy około 5 minut, doprawiamy i odstawiamy. Całość dokładnie mieszamy z jajkiem.
 Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i po kolei układamy warstwy ziemniaków i cukinii. W ostatniej warstwie dodajemy łososia, przykrywamy ziemniakami i posypujemy startym serem. 
Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. 
Posypujemy świeżą bazylią

Share:

5 komentarzy:

  1. Swietna letnia zapiekanka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Uwielbiam takie dania. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O ! Mam ziemniaczki i cukinie od mamy ;) będzie pyszna zapiekanka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brie, łosoś, cukinia - super zestaw.

    OdpowiedzUsuń