poniedziałek, 4 marca 2013

Łosoś w marynacie.

Łosoś w marynacie.

Składniki:
- łosoś
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżek miodu
- odrobina octu lub cytryny
- odrobina imbiru
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki lub zmiażdżone 


Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w dużym naczyniu aby zmieścił się łosoś. Rybę wkładamy skórą do góry i marynujemy całą noc. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, łososia przekładamy do żaroodpornego naczynia skórą do dołu i pieczemy 10-15 minut, od czasu do czasu podlewamy marynatą, możemy podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub ryżem.


Share:

2 komentarze:

  1. Wpraszam się na taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam dzisiaj wyjątkowe szczeście do łososia ;) co zaglądam na jakiś blog, tam łosoś - pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń