piątek, 19 października 2012

Makaron z brokułami.

Makaron z brokułami.
Kolejny weekend opuszczam Warszawę i wracam do domu do Lublina. Spowodowane jest to małym, szalonym owczarkiem belgijskim który potrafi zgryźć wszystko co wpadnie pod nos. Śpi w dzień, szaleje w nocy, ale mimo wszystko jest przeurocza. A wracając do kuchni, pewna propozycja na szybki obiad, idealna dla studenta czyli dla mnie :)

Składniki:
- 250 g makaronu świderki
- średni brokuł
- 200 ml gęstej śmietany
- 100 g sera pleśniowego
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
- parmezan
- olej
- sól
- pieprz


Brokuł kroimy na małe różyczki i blanszujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek do którego dodajemy brokuł. Następnie dolewamy śmietanę oraz kawałki sera pleśniowego. W tym samym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu na al dente. Gdy ser sie rozpuści dodajemy makaron,przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy.
 Podajemy z parmezanem






Share:

12 komentarzy:

  1. JA nie student, ale danie również jak najbardziej dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie połączenie smaków:) Lekko, szybko i pożywnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam tak podany makaron!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne to danie, uwielbiam je :) a przecież jest takie proste!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny makaronik!

    zapraszam na konkurs!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. głodni studenci, nie mający czasu na jedzenie łączmy się :))

    super makaron, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń