czwartek, 4 października 2012

Kurczak z puree z groszku.

Kurczak z puree z groszku.

Studia się zaczęły  ostatnie ciepłe dni kiedy można milo spędzić czas na dworze a co za tym idzie mniej czasu na prowadzenie bloga :( Jednak postaram się jak najczęściej wstawiać nowe posty i dbać o wizerunek mojej strony żebyście nie zapomnieli o jej istnieniu ;)
Teraz zapraszam na puree i kurczaka!

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 marchew
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- sos ostrygowy

Puree:
- 1 opakowanie groszku mrożonego
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- mleko
- sól


Kurczaka kroimy w kosteczkę,zalewamy sosem ostrygowym i wstawiamy na noc do lodówki. Następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju, zdejmujemy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy pokrojona w talarki cebulę, drobno pokrojoną marchewkę oraz cukinię. Wszystko dusimy aż warzywa zrobią sie miękkie  Zdejmujemy z ognia i mieszamy z kurczakiem. 
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy mrożony groszek i gotujemy aż będzie miękki. Odcedzamy, dodajemy masło, mleko, przeciśnięty czosnek, sól i miksujemy na dość gładka masę.
Podajemy z wcześniej przygotowanym kurczakiem.


Share:

9 komentarzy:

  1. Piękne danie!
    Pysznie skomponowane.
    Lubię Twoją kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  2. kolory! lato u Ciebie jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię groszkową papkę. :) Smaczny i zdrowy obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piękne to pure!i z pewnością pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne kolory :) chętnie bym zjadła porcyjkę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam puree z gorszku! Tak samo z kukurydzy!

    OdpowiedzUsuń