niedziela, 2 września 2012

Mini babeczki.

 Mini babeczki.

Parę dni temu doszła dość długo oczekiwana przesyłka, jest nią urządzenie Muffin Maker. Zakupiłam je po atrakcyjnej cenie z portalu Groupon i muszę przyznać, że wywarło na mnie bardzo dobre wrażenie. Z początku byłam zdziwiona wielkością babeczek, ale z czasem stwierdzam, że mają one swój urok. W urządzeniu znajduje się 7 przegródek, czas pieczenia to około 10 minut. 



Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szlanki cukru
- 1/2 paczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g miękkiego masła
- 1/3 szklanki mleka
- maliny
- dżem malinowy

Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy masło, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz mleko. Jeżeli masa wychodzi zbyt gęsta/rzadka należy dodać więcej mleka/mąki. Na początku wlewamy odrobinę masy, następnie dodajemy dżem i dolewamy kolejną porcję ciasta zakrywając 3/4 wgłębienia. Na samej górze układamy po jednej malinie i zakrywamy urządzenie. Czekamy 10-15 minut i mamy gotowe babeczki. W drugiej wersji maliny zastąpiłam winogronami.



Share:

11 komentarzy:

  1. te malinki wyglądają jak usteczka jakiejś urodziwej pani! xd

    OdpowiedzUsuń
  2. zachwycają mnie te babeczki z malinami! cudne *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Uroczo wyglądają. :) Nie widziałam nawet, że jest jakieś urządzenie do robienia babeczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nieco inne babeczki,ale oryginalne.
    I pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. urządzenie do babeczek? nigdy nie słyszałam, ale słodkie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe!
    Nigdy nie miałam okazji korzystać z takiego urządzenia, ale Twoje wypieki wyglądają nader zachęcająco :)

    Ze względu na urlop nie będę przez pewien czas do Ciebie zaglądała, zatem do napisania/przeczytania po powrocie!

    Pozdrawiam ciepło,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  7. To z malinami wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku jeszcze nigdy nie widziałam takich śmiesznych muffinek:) SUPER!

    OdpowiedzUsuń
  9. ale ładnie wyszły, ciekawa jestem jak wyglada to urządzenie!

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń