sobota, 7 lipca 2012

Paella.

Paella.


Składniki:
- 300g ryżu o okrągłych ziarnach
- 1l bulionu
- 6 kawałków podudzia
- 2 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- odrobina szafranu
- szklanka mrożonego groszku ( ja dałam cukinie bo musiałam zużyć)
- olej
- sól
- zmielona papryczka chilli

Podudzia dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na części. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną tłuszcze i podsmażamy kawałki kurczaka. Nastepnei zdejmujemy z patelni i wrzucamy cebulę wraz z czosnkiem. Gdy się lekko zarumienią dodajemy pokrojona w kosteczkę paprykę. Czekamy aż trochę zmięknie i dodajemy ryż. Smażymy aż zrobi się lekko przeźroczysty. Całość zalewamy bulionem z szafranem. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki pomidory, groszek oraz kurczaka i smażymy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą i papryczką. 
Gotowe!



Share:

8 komentarzy:

  1. Wygląda znakomicie.
    Uwielbiam.Najbardziej z owocami morza.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam nigdy, a tak mnie kusi już od dawna.
    Twoja wygląda wspaniale ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Paella zawsze wygląda niesamowicie zrobiona w dużej porcji i postawiona na stole w patelni :) I moje ulubione mięso z udek, jestem zagorzałym fanem ciemnego mięsa z kurczaka i zdecydowanie wolę je od piersi, które często są suche. Mięso z udek jest dużo bardziej wyrozumiałe i nie wysycha na wiór jeśli się mu nie poświęci całej uwagi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz całkowitą racje :) Z piersią różnie bywa.

      Usuń
    2. Do tego wg mnie mięso z udek jest dużo smaczniejsze niż pierś. Znalazłem kiedyś w markecie mięso gulaszowe z kurczaka, które okazało się udkami bez kości :) Od tego czasu kupuję właściwie tylko to :)

      Usuń
  4. Paella kojarzy mi się bardzo z wakacyjnym czasem :) Wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam, ale bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. BARDZO APETYCZNA TA PAELLA! Ja też robiłam jakiś czas temu :)

    OdpowiedzUsuń