wtorek, 8 maja 2012

Po domowemu czyli schabowy w musztardzie ze smażonymi ziemniakami w mundurkach.

Po domowemu czyli schabowy w musztardzie ze smażonymi ziemniakami w mundurkach.


Składniki(2 porcje):
- 8 małych młodych ziemniaków
- natka pietruszki
- 2 kawałki schabu
- 4 spore buraki
- musztarda
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia (lub smalec)
- chilli
- sól
- cukier
- 1 łyżki octu
- odrobina masła
- 1/2 cytryny
Buraki dokładnie myjemy pod wodą, wkładamy do garnka, zalewamy  i gotujemy pod przykryciem aż zrobią się miękkie (1-2h). Następnie odcedzamy ostudzamy i obieramy.Przygotowujemy tarkę i ścieramy na najmniejszych otworach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy buraczki, sól i cukier. Dusimy przez 2 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy 1 łyżkę octu i sok z połowy cytryny. Buraczki gotowe

Kotlety rozbijamy, wkładamy do miseczki i zalewamy musztarda z octem. Wkładamy do lodówki na minimum 1h. Następnie solimy, obtaczamy w jajku i mące połączonej z bułka tartą. Tak przygotowane kotlety układamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy.
Ziemniaki dokładnie oczyszczamy, wkładamy do garnka z wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem. Gdy zrobią się miękkie, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek w skorupkach, gdy się zarumieni dodajemy ziemniaki. Posypujemy chilli i solą. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki.

Obiad gotowy!












Share:

4 komentarze: